L’Ajuntament i els cossos policials renoven el seu compromís amb la prevenció, detecció i resolució de fets delictius al municipi

La Junta Local de Seguretat, reunida aquest matí amb presència del director de Serveis Territorials d’Interior a Girona, ha fet balanç de l’operatiu ‘Netto’ i ha analitzat la situació de la Jonquera en l’àmbit de la seguretat ciutadana. En acabar la sessió s’ha dut a terme una roda de premsa per explicar els continguts principals de la reunió i donar a conèixer les línies d’actuació futures en matèria de seguretat. 

Junta Local de Seguretat de la Jonquera

L’alcaldessa Sònia Martínez i el director de Serveis Territorials d’Interior a Girona, Albert Ballesta, han comparegut conjuntament en roda de premsa avui dimecres 14 de febrer per valorar la Junta Local de Seguretat (JLS) de la Jonquera celebrada una estona abans, analitzar les dades d’actuació policial al municipi durant els darrers mesos i avançar les línies estratègiques d’acció acordades durant la sessió. Amb aquesta compareixença pública, l’Ajuntament i el Departament d’Interior han posat de manifest el compromís d’ambdues institucions, així com dels cossos policials respectius, amb la millora de la seguretat ciutadana a la Jonquera i la lluita contra els fets delictius.

Operatiu ‘Netto’: 65 detencions i dos ingressos a presó

Un dels temes principals abordats en la JSL ha estat el balanç de l’operatiu policial ‘Netto’, iniciat a la Jonquera el passat mes de setembre amb l’objectiu de combatre la inseguretat ciutadana al municipi. En el marc d’aquest dispositiu, que encara no es dóna per finalitzat, s’han dut a terme un total de 65 detencions per delictes contra el patrimoni i la salut pública contra 10 individus, la majoria reincidents; dues de les persones detingudes, a més, han ingressat a presó. En aquest sentit, l’Ajuntament s’ha personat com a acusació particular en tres d’aquests casos i estudiarà de la mà dels Mossos d’Esquadra la possibilitat  de presentar-se com a acusació en nous casos.

En paral·lel, l’operatiu també ha realitzat 10 entrades a dos domicilis relacionats amb les detencions i ha decomissat 487 grams de cocaïna, 162 d’heroïna, 351 grams de marihuana i 220 d’haixix.

Sònia Martínez, alcaldessa de la Jonquera, ha posat en valor la coordinació i la tasca duta a terme pels cossos policials en el marc del dispositiu ‘Netto’, que ha comportat la realització de fins a 2.000 hores de servei policial i més d’un miler de serveis. De la seva banda, els diferents cossos policials s’han compromès a oferir, cadascun des de les seves competències, més presència policial al municipi per tal d’actuar preventivament i millorar la seguretat ciutadana al nucli de la població.

La venda ambulant, la prostitució i la tinença i consum de drogues a la via pública, reptes prioritaris en matèria de seguretat

La Junta de Seguretat Local també ha analitzat la manca d’efectivitat de la llei orgànica 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana per combatre problemàtiques com la venda ambulant, la prostitució o la tinença i consum de drogues a la via pública, ja que una bona part dels infractors és de nacionalitat estrangera.

Així mateix, s’ha fet balanç dels diferents controls policials duts a terme pels diferents cossos de seguretat al llarg del 2017; entre ells, de trànsit, prostitució, antiterroristes –en el marc dels atemptats del mes d’agost a Barcelona-, o de menors no acompanyats. En paral·lel, i en clau viària, s’ha remarcat la necessitat de dur a terme properament una reunió de treball amb el Servei Català de Trànsit per tal d’establir un nou protocol a la carretera N-II que abordi els mecanismes d’actuació davant la congestió d’aquesta via durant el període estival.

Roda de premsa posterior a la Junta Local de Seguretat

L’Ajuntament dota l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de nous recursos

Finalment, i encara en el marc de la Junta Local de Seguretat, el consistori ha refermat el seu suport a l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) de la Jonquera en la tasca que l’entitat duu a terme de suport als cossos d’emergències. Així, l’Ajuntament ha anunciat que enguany ha dotat l’AVPC de nou vestuari,  un vehicle 4×4 provinent de la flota de vehicles de la Policia Local i una pala llevaneus i saladora. També ha explicat que cinc membres del cos de voluntaris han dut a terme una formació específica impulsada per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Noves actuacions en matèria de seguretat ciutadana

A banda d’explicar els continguts de la Junta de Seguretat Local, la roda de premsa també ha servit per donar a conèixer algunes de les actuacions que des de l’equip de govern s’estan realitzant o es preveu endegar properament per fer front a la problemàtica de la inseguretat ciutadana. Així, s’ha parlat de l’habilitació de noves càmeres de seguretat en espais estratègics del municipi que permetin controlar tots els accessos, sortides i punts conflictius de la Jonquera; la implantació d’una comissaria de districte dels Mossos d’Esquadra durant el període 2018-2019; la prolongació de la jornada de servei de la Policia Local les nits de divendres i dissabtes; o l’obertura d’una borsa de treball a la Policia Local amb l’objectiu de cobrir totes les places vacants possibles del cos i augmentar-ne la plantilla actual dins el marc competencial vigent.