L’Ajuntament de La Jonquera aprova un pressupost municipal per a 2021 orientat a la recuperació social i econòmica del municipi

Els comptes de la corporació per a l’any vinent posen el focus en continuar donant suport a la ciutadania, el comerç i les empreses del municipi per fer front als efectes econòmics i socials de la pandèmia, però sense descuidar inversions importants que el poble necessita

El passat divendres 18 de desembre, el Ple de l’Ajuntament de La Jonquera va aprovar el pressupost municipal per a l’exercici 2021. En total, els comptes de la corporació ascendeixen a 7.737.560 euros. «El Pressupost Municipal per al 2021 vol posar l’accent en la recuperació i reactivació econòmica i social del municipi. Els nous comptes, que s’adapten a la situació d’excepcionalitat que estem vivint a causa de la Covid-19, es presenten equilibrats i compleixen els objectius d’estabilitat pressupostària», explica l’alcaldessa Sònia Martínez.

Pel que fa a les despeses, el consistori ha incrementat l’aportació que fa a l’Escola Municipal de Música i les subvencions municipals. En aquest sentit, l’Ajuntament preveu augmentar la partida per a l’arranjament de façanes, que passarà de 50.000 a 200.000 euros. Així mateix, el consistori ha previst atorgar un seguit de subvencions i ajudes per tal de pal·liar els efectes econòmics i socials derivats de la Covid-19, com ara nous ajuts per a autònoms i petites empreses, suport a les famílies amb les activitats de lleure durant l’estiu o aportacions d’aliments per a les persones que ho necessitin a través de la Creu Roja. Els comptes per a 2021 també contemplen fer una aportació extraordinària a Serveis Socials per tal de poder fer front a les necessitats urgents de les famílies jonquerenques al llarg dels propers mesos. Per últim, s’ha incrementat fins als 42.000 euros la partida destinada a les subvencions esportives amb la voluntat de donar suport als clubs jonquerencs i minimitzar els efectes de la pandèmia, que ha tingut una forta repercussió en el seu dia a dia.

En el capítol de les inversions, per al 2021 l’Ajuntament preveu unes despeses d’1.174.000 euros, les quals es finançaran en part amb una subvenció de 250.000 euros del PUOSC per a l’adequació de l’enllumenat públic. Entre les inversions previstes, l’Ajuntament contempla l’execució del projecte de la rotonda de la zona esportiva, que va ser la proposta guanyadora de la primera edició dels Pressupostos Participatius i que, a causa de l’esclat de la Covid-19, es va haver de posposar. També, preveu realitzar millores en el pati d’infantil de l’Escola Josep Peñuelas del Rio, donant resposta així a una demanda del professorat per resoldre algunes problemàtiques existents.

D’altra banda, el consistori executarà les obres de l’aparcament del carrer Albera i, en el marc de la reforma dels carrers del casc antic, actuarà al carrer Rocaberti. Durant el 2021 es continuarà també amb l’arranjament de l’Avinguda 6 d’Octubre, on es col·locaran fanals amb plaques solars reutilitzables. Així mateix, es reformaran les dependències de la Policia Local per adaptar-les a la normativa vigent i per salvaguardar la seguretat dels agents. Aquestes obres han de permetre, a més, habilitar una zona d’atenció privada per a les dones víctimes de violència de gènere, un nou servei que entrarà en funcionament a principis del nou any. Finalment, el consistori contempla l’adquisició de petita maquinària diversa i d’un vehicle 100% elèctric per a la brigada municipal amb la voluntat d’apostar per les energies netes.

Respecte als ingressos ordinaris, l’Ajuntament ha previst unes quantitats inferiors en comparació amb el pressupost del 2020 per si el consistori ha d’aprovar noves bonificacions i reduccions de quotes per a fer front als efectes de la Covid-19. Dins d’aquest capítol, cal destacar la subvenció de 250.000 euros del PUOSC per a finançar l’adequació de l’enllumenat públic i el fons de cooperació extraordinari atorgat per la Generalitat per fer front als efectes de la pandèmia, que repercutirà en part en l’exercici del 2021.