La Jonquera, protagonista en la jornada de commemoració del 70è aniversari de la mort d’Antoni Rovira i Virgili

L’acte d’homenatge, organitzat pel Consorci Museu Memorial de l’Exili, es va allargar tot el dia i va incloure activitats culturals, xerrades i taules rodones als municipis de la Jonquera, El Portús i Agullana.

Homentage Virgili Pertus

El passat dissabte, 14 de desembre, la Jonquera va viure una jornada marcada per la memòria i l’homenatge. I és que el municipi va acollir una part important dels actes de la commemoració del 70è aniversari de la mort d’Antoni Rovira i Virgili, una figura molt destacada en la història del nostre país que, a més d’escriptor i defensor de la causa nacional catalana, va ocupar la Presidència del Parlament de Catalunya des de l’exili un cop finalitzada la Guerra Civil.

La jornada va comptar amb la presència de Roger Torrent, actual president del Parlament català; Gemma Domènech, directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat; Thierry Thadée, alcalde del Portús; i Sònia Martínez, alcaldessa de la Jonquera i presidenta del Consorci del Museu Memorial de l’Exili. També van participar familiars de Rovira i Virgili.

La jornada va arrencar al cementiri del Portús amb la benvinguda de l’alcalde de la població, les paraules institucionals de Roger Torrent i una ofrena floral a la tomba d’Antoni Rovira i Virgili, que va estar amenitzada amb un recital poètic a càrrec d’Elena de la Cruz Vergari, editora de l’obra poètica de Rovira i Virgili.

Tot seguit, els actes es van traslladar als Porxos de Can Laporta, on van intervenir l’alcaldessa, Sònia Martínez; Alfons Quera, director del Museu; Gemma Domènech, directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat;  i Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya. En acabar els parlaments es van succeir dues conferències relacionades amb l’obra i la vida de Rovira i Virgili, a càrrec del catedràtic Josep Murgadas i la professora Elena de la Cruz Vergari. Van tancar els actes a la Jonquera una taula rodona sobre la figura de l’homenatjat a càrrec dels professors Enric Pujol i Josep Maria Roig, així com una visita guiada per les instal·lacions del MUME. Ja a la tarda, els actes es van traslladar a Agullana, on va tenir lloc una visita al Centre d’Interpretació de l’exili cultural.

El punt i final de la jornada el va posar la companyia Terra Teatre – Jordi Hervàs, que va representar a Can Laporta l’obra teatral Els darrers dies de la Catalunya Republicana. Sònia Martínez, alcaldessa de la Jonquera, es mostra “orgullosa” de que la Jonquera hagi pogut ser protagonista de la commemoració d’una figura que ha definit com a “polifacètica, compromesa i essencial per entendre la història de les lletres i la política catalanes”.

Homentage Virgili Pertus 18