La Jonquera, protagonista dels actes de commemoració del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació

El dissabte passat, el nostre municipi va acollir una part dels actes institucionals d’aquesta jornada nacional que recorda cada any els exiliats republicans i que enguany també commemorava el 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil. Els actes van comptar amb la presència d’Ester Capella, Consellera de Justícia.

El passat dissabte, 9 de febrer, Catalunya va commemorar, un any més, el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, una jornada instituïda el 2017 com un acte de reconeixement i memòria. Un dels municipis protagonistes de la diada, que enguany coincidia amb el 80è aniversari de l’acabament de la Guerra Civil espanyola, va ser la Jonquera. De fet, la jornada dedicada a l’exili republicà va arrencar al nostre poble, que va acollir la visita de la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella.

El programa va arrencar amb la inauguració de “A Nation in Retreat”, l’exposició fotogràfica del Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera que es podrà visitar fins a l’1 de setembre, i va prosseguir amb la inauguració d’un monòlit commemoratiu al Carrer Major, a l’antiga N-II, per la qual van passar durant l’exili més de 200.000 persones. El monòlit, traduït en quatre idiomes, està dedicat a les persones que “compromeses amb la defensa de la llibertat i la democràcia, van haver d’emprendre el camí de l’exili”, tal com dicta. Ja a la tarda, la comitiva es va traslladar a Camprodon, on va continuar l’agenda d’actes.

Durant la inauguració al MUME, l’alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, va voler dedicar uns agraïments a “la immensa tasca d’aquest museu, que sempre ha apostat per la reflexió i el pensament entorn del fenomen dels exilis i els desplaçaments forçosos de la població”. Un record que, en paraules de l’alcaldessa, “vol ser un tribut i un reconeixement al patiment de molta gent que va lluitar per la llibertat”.

80 anys exili 2