La Jonquera exigeix la fi de les violències envers les dones

El pròxim dijous 25 de novembre, a les 12.30 hores, es farà la lectura del manifest unitari a la Plaça de l’Ajuntament del municipi

En el marc del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, el pròxim dijous 25 de novembre, a les 12.30 hores, es farà la lectura del manifest unitari a la Plaça de l’Ajuntament del municipi. Enguany, el text posa el focus en la necessitat de lluitar diàriament contra les violències masclistes i en la importància d’actuar sobre les causes que les provoquen. «Cal anar a l’arrel de tots els tipus, formes i àmbits de les violències masclistes. Erradicar-les és una responsabilitat col·lectiva, de tots i totes, i aconseguir que les dones gaudeixin de vides lliures i dignes ha de ser la nostra màxima prioritat», afirma l’alcaldessa Sònia Martínez.

Així mateix, el manifest dona visibilitat a noves formes de violència envers les dones, com la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius; la violència de segon ordre, que consisteix en la violència física o psicològica, les represàlies, les humiliacions i la persecució exercides contra les persones que donen suport a les víctimes de violència masclista; la violència vicària, entesa com qualsevol tipus de violència exercida contra les filles i els fills amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare, i la violència digital. El text també parla de les violències en l’àmbit de la vida política i l’esfera pública, de la violència institucional i de les violències sexuals. «Lamentablement, les violències sexuals ens han sacsejat molt intensament en els darrers mesos. Des d’aquí, vull enviar un missatge de suport i d’escalf a totes les dones supervivents. No esteu soles! No permetrem que les dones continuïn vivint amb por i amb la llibertat coartada. En aquesta cruenta lluita, ens trobareu sempre al vostre costat», afirma Martínez.

Emmarcat en aquesta jornada commemorativa, a mitjans del mes d’octubre, l’Ajuntament de La Jonquera va impulsar el primer open anual de defensa personal per a dones. La Regidoria de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de La Jonquera, amb la col·laboració de la Policia Local de La Jonquera, va impulsar la proposta amb l’objectiu d’empoderar les dones jonquerenques. El taller va explicar tècniques i pràctiques per a defensar-se i va oferir eines i recursos a les dones participants per a garantir la seva seguretat i el seu benestar. L’acollida va ser molt positiva. Per aquest motiu, des de la Regidoria de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de La Jonquera, amb el regidor Rafael Medinilla al capdavant, es treballa per a preparar noves edicions en un futur.

Llegeix el manifest unitari aquí.