La Generalitat de Catalunya i 7 municipis de l’Alt Empordà creen una taula de treball i seguiment de la reconversió del parc de bombers de La Jonquera

Les alcaldies han demanat que si les dades demostren que no es dona resposta a les emergències, caldrà tornar a posar en funcionament el parc de bombers funcionaris

El passat divendres 18 de febrer, l’alcaldessa Sònia Martínez i alcaldes dels municipis afectats per la reconversió del parc de bombers funcionaris a bombers voluntaris de La Jonquera es van reunir amb el conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena, la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, el director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, Jordi Martinoy, el Director General de Prevenció i Extinció d’Incendis, Joan Delort, i altres representants del cos de bombers. Durant la trobada, es va aconseguir el compromís de constituir una taula de treball i seguiment de la reconversió del parc per tal d’analitzar trimestralment les dades aportades pels bombers i pels municipis. Així mateix, les alcaldies van demanar que si les dades demostraven que no es donava resposta a les emergències, caldria revertir la decisió presa i tornar a posar en funcionament el parc de bombers funcionaris.

El passat mes de novembre, l’Ajuntament de La Jonquera i els consistoris d’Agullana, Cantallops, Capmany, Darnius, Maçanet de Cabrenys i La Vajol van presentar un manifest en defensa del parc de bombers del municipi al Departament d’Interior i a la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis de la Generalitat de Catalunya. El motiu va ser la proposta de distribució de personal i parcs de bombers per a l’optimització operativa de la demarcació de Girona presentada pel govern català, que comportaria la reconversió del parc de bombers de La Jonquera d’un parc de bombers funcionaris a un parc de bombers voluntaris a partir de l’1 de gener de 2022.

El manifest reclamava una nova reunió urgent amb el Departament d’Interior i la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de poder exposar les reivindicacions i els motius pels quals mantenir operatiu el parc de bombers funcionaris de La Jonquera i aconseguir que es reconsiderés la decisió presa unilateralment pel govern català. «Va ser una decisió presa d’esquena al territori, sense tenir en compte les nostres necessitats i amb una manca de transparència i informació. Lamentem que inicialment no s’intentés treballar per mirar de trobar una solució acceptada per totes les parts. Després de la reunió mantinguda amb el conseller Elena i altres representants dels departaments d’Interior i de Bombers i del compromís contret, a La Jonquera, avaluarem minuciosament les situacions d’emergència per exposar-les a la propera reunió trimestral, però no dubtarem en demanar revertir la situació si la resposta no és l’esperada», afirma l’alcaldessa Sònia Martínez.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament de La Jonquera, es constituirà la Comissió Municipal de Protecció Civil, que es reunirà periòdicament per a tractar les situacions d’emergència del municipi i on tots els agents implicats en la protecció de La Jonquera seran convocats.

El mateix divendres 18 de febrer, l’alcaldessa Sònia Martínez, el conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena, i altres autoritats també van visitar les obres de la futura comissaria de Mossos d’Esquadra de La Jonquera. Amb un pressupost de 3 milions d’euros, es preveu que les obres estiguin enllestides a finals de l’any 2023.