Jaume Mach, nou jutge de pau de La Jonquera

Mach, que ha estat el president del Casal de l’Avi fins a principis d’aquest any, serà el nou jutge de pau titular després de tretze anys com a substitut

En el darrer Ple municipal ordinari, celebrat el passat dimecres 25 de novembre, es va anunciar el nomenament oficial de Jaume Mach Planas com a nou jutge de pau titular de La Jonquera i de Jaume Fiol Navarra com a jutge de pau substitut per un període de quatre anys de durada. L’alcaldessa Sònia Martínez els ha rebut a l’Ajuntament per parlar dels reptes d’aquesta nova etapa.

Actualment, Jaume Mach està jubilat i fins al passat gener, va ser el president del Casal de l’Avi. Abans, Mach va regentar el Cafè de la Plaça durant 37 anys i va ser regidor en el mandat 2011-2015, encapçalant l’àrea de Benestar Social. Des del 2007, ha exercit les funcions de jutge de pau substitut.

Per la seva part, Jaume Fiol ha treballat tota la vida de fuster. Actualment, Fiol està jubilat, és el vicepresident del Casal de l’Avi i forma part de la Junta de Caçadors del municipi. En el passat, va ser regidor de l’Ajuntament i alcalde accidental durant un any.

Què és un jutjat de pau?
Un jutjat de pau és un òrgan unipersonal que té jurisdicció al terme municipal corresponent. És el primer esglaó de l’aparell judicial i existeix en tots els municipis on no hi ha Jutjats de Primera Instància i Instrucció. Els jutges de pau no han de ser necessàriament professionals del Dret ni pertànyer a la carrera judicial. Normalment, se’ls designa per la seva trajectòria personal destacada i pel seu tarannà.

Els jutjats de pau assumeixen competències de menys importància tant en l’ordre civil com en el penal, però ofereixen un servei rellevant en matèria de cooperació judicial, ja que faciliten la comunicació dels altres òrgans judicials amb els ciutadans residents als municipis.

L’alcaldessa Sònia Martínez amb el nou jutge de pau titular, Jaume Mach.

L’alcaldessa Sònia Martínez amb el nou jutge de pau substitut, Jaume Fiol.